Gelukkig nieuwjaar! - Reisverslag uit Kyoto, Japan van Enzio Willemsen - WaarBenJij.nu Gelukkig nieuwjaar! - Reisverslag uit Kyoto, Japan van Enzio Willemsen - WaarBenJij.nu

Gelukkig nieuwjaar!

Door: Enzio willemsen

Blijf op de hoogte en volg Enzio

04 Januari 2011 | Japan, Kyoto

Hallo allemaal,

Bedankt voor al jullie reacties, en jullie natuurlijk ook een geweldig 2011 toegewenst.

De kerst is niet zo’n groot feest in Japan (helemaal niets eigenlijk) Maar dat is nieuwjaar dus wel. Nieuwjaar is erg belangrijk in Japan, en staat dus ook voor een nieuw begin. (waar niet)
Ouderjaarsavond werden er alleen optredens van artiesten gepresenteerd. Heel de avond lang. De kinderen en mijn gastmoeder gingen al vroeg naar bed. Normaal gesproken gaan ze al om 9 uur naar bed, dus 12 uur halen ze nooit. Het aftellen was niet echt bijzonder, geen vuurwerk geen champagne, geen oliebollen, en al helemaal niet opstap XD!!

Nieuwjaarsdag. Op nieuwjaarsdag gaat iedere Japanner naar een tempel om te bidden voor een goed jaar. Ook wij gingen natuurlijk even bidden. Maar voordat we dat konden doen, moesten we even de sneeuwkettingen om de banden heen leggen. Normaal gesproken is dta een fluitje van een cent, maar deze waren toch wel lastig. Eerst werden we allemaal buiten gezet, en mijn gast ouders wilden die kettingen er even op leggen. Ik vroeg of ik kon helpen, maar mijn moeder (hoe trots ze ook is) zei: Nee het gaat allemaal. Oke dank niet, ik heb het gevraagd. Na 45 minuten hadden ze nog steeds niet een band klaar, en riep mijn gastmoeder me. Natuurlijk wilde ik helpen, en na uiteindelijk een uur konden we eindelijk vertrekken. In de auto kreeg in het nieuws, dat we de kettingen er die dag er nog af moesten halen, en morgen er weer opnieuw op moesten leggen. :O WAT?
Dus dit was eigenlijk een oefening of zo...?

Haha, toen we eindelijk bij de tempel aankwamen moesten we nog een parkeerplek zien te vinden. Niemand houd van ver lopen dus de plek naast de tempel kostte dus ook 10 euro per uur!! Bij de tempel gooi je een muntje in een grote bak, en klap je twee keer. Na het klappen doe je je wens.
Ook hebben we onze toekomst laten voorspellen door een stokje uit een bus met meerdere stokjes te pakken en dan te kijken wat het betekend. Mijn jaar ziet er goed uit. (als was dat natuurlijk ook wel het plan) Ik zal veel geluk hebben met gokken, in de liefde, met reizen, bij mijn volgende verblijf en mijn gezondheid zal beter worden. Niemand van de familie had een slechte voorspelling.

Na de tempel gingen we naar oma’s huis om daar een nieuwjaarslunch te eten. het grappige in Japan is, dat niemand zin heeft om te koken dus er zijn speciale luxe (hele luxe) lunchboxen te koop speciaal voor nieuwjaarsdag. ‘s ochtends staan er mega langen rijen voor de verkooppunten van deze lunchboxen.
Na de lunch werd ik even thuis afgezet. De rest van het gezin ging namelijk de moeder van mijn gastvader opzoeken in het ziekenhuis. Ik heb daar geen contact mee, dus ik hoefde ook niet mee.
Na dat bezoek gingen we terug naar Oma’s huis, om te dineren met de hele familie. Dus de zus van mijn gastmoeder en haar gezin was er ook. We hebben heerlijk gegourmet.
Alle kinderen in Japan krijgen met nieuwjaar van hun ouders en grootouders geld. Dat is iets extra’s voor het nieuwe jaar. Zelfs ik kreeg iets...!

2 Januari. De tweede hadden we een excursie met de familie. We zijn naar kotobikihama geweest. Dit is een plaats aan de kust helemaal in het noorden van de provincie Kyoto. Het was zo’n 2.5 uur rijden. Toen we daar aankwamen konden we meteen aan tafel in een (krab) restaurant aan de zee. Hier kregen we een GEWELDIGE lunch die helemaal bestond uit krab. Ik heb nog nooit zo veel krab gezien, en gegeten als toen.
Na deze overheerlijke lunch was het tijd voor een strandwandeling. We konden lekker uitwaaien in een heelrijk briesje van ongeveer 2 graden celcius. Whaha...het was koud inderdaad. Maar de zee was wel mooi om te zien.

Nu zit ik aan de keukentafel mijn laatste verhaal in dit gastgezin te schrijven. Ik vertrek namelijk over 2 uur naar mijn volgende. Ik heb een geweldige tijd hier gehad, veel dingen meegemaakt, geleerd, gezien, en geproefd. Ik denk dat ik het eten van mijn gastmoeder het meest ga missen haha!
Maar nu is het tijd voor een nieuw groot avontuur.

Ik hou jullie op de hoogte!

Sayonara!

• 04 Januari 2011 - 05:16

Gelukkig nieuwjaar en natuurlijk heel veel succes in je nieuwe gezin!

• 04 Januari 2011 - 22:01

Gina :

hey enzio

ik wens je op nieuw nog keertje een gelukig nieuwjaar en gezond 2011
    en dat je nog maar veel dingen mee mag maaken.
    daar in japan.
    en je heb nog veell gedaan op je laatste dagen hoorde ik wel
    voor dat je ging ver huisen naar je ander gast gezin .
    en vond je het niet spannend ?
    om naar een nieuw gast gezin te gaan ?
    maar daar zul je ook wel weer leuke dingen mee maken maar mechien ook wel minder leuke dingen maar die zul je tog moete acepteren .
    ik wens je heel veel plezier xxxx je zus

• 05 Januari 2011 - 07:51

Yvon Mossink:

hoi enzio !!!!
    Je heb weer van alles meegemaakt ! Je bof maar weer hahhaha
    Ik hoop dat je een heel leuk gastgezin krijg en volgens de laatste berichten van je moeder moet dat volgens mij wel lukken !!!!!!!!

Heel veel plezier in ieder geval de komende tijd
    groetjes yvon

• 07 Januari 2011 - 15:02

Beppie:

Hoy Enzio

Een goed nieuwjaar toegewenst waarin je waarschijnlijk weer veel gaat beleven.
    Ben je al een beetje gewend in je nieuwe gastgezin?
    We horen het ongetwijfeld wel van je.
    De kerst zijn we weer goed doorgekomen,de vakantie is weer bijna voorbij,
    de sneeuw ook het is echt winter geweest.

Groetjes Beppie

• 07 Januari 2011 - 15:02

Beppie:

Hoy Enzio

Een goed nieuwjaar toegewenst waarin je waarschijnlijk weer veel gaat beleven.
    Ben je al een beetje gewend in je nieuwe gastgezin?
    We horen het ongetwijfeld wel van je.
    De kerst zijn we weer goed doorgekomen,de vakantie is weer bijna voorbij,
    de sneeuw ook het is echt winter geweest.

Groetjes Beppie

• 08 Januari 2011 - 16:38

Nell Van De Voort:

Hallo Enzio.
    Voor jou heeft deze 'Oud naar Nieuw' dus een dubbele (04-01) verandering gekregen.
    Bij thuiskomst informeer ik bij jou wel, welke KRAB ik in Bladel hier het beste kan eten.
    Nu merk ik hoe FLEXIBEL je moet zijn met de omschakeling in je nieuwe gastgezin.
    Maar des te interessanter: andere gebruiken, andere aanpak, andere gewoontes.
    Hier wens ik jou ook een super mooie tijd toe.
    Wederom bedankt voor je reisverslag met inhoudelijke foto's.
    De laatste sneeuwrestjes zijn weg en na drie weken, heb ik weer eens lekker met de fiets boodschappen gedaan. Toen zag ik die GEWELDIGE WITTE CITROEN van Gina voor de deur staan.
    Leuk he, haar eigen auto.
    Enzio, weekendgroet, Nell

• 10 Januari 2011 - 10:48

Bas Van Hest:

Enzio,
    Mooie verhalen, en kicken foto's is zie wel dat je jezelf goed vermaakt daar, have fun en geniet ervan!
    PS. hoe is je nieuwe gastgezin?
    Groetjes

• 11 Januari 2011 - 19:09

Harry Van Daal:

zo, zo Enzio
    daar heb ik weer eens kontakt met jou.
    vandaag heb ik je moeder gesproken en toen hoorde ik hoe ik je kan bereiken.
    eerst natuurlijk door een deel van je reisverslagen gelezen.
    dat ziet er wel hardstikke leuk uit.
    je mag wat meemaken op jouw leeftijd.
    maar ik vind het vooral prachtig dat jij ons allemaal laat meegenieten van jouw Japan reis.
    overmorgen wordt ik 65 jaar en dan enkele weken later Toos ook al. en dat gaan we bij jullie in de Hofstee vieren met een prachtige lunch met fantastische wijn: Petrus 1994.
    Toos is nu naar de repetitie want op 10-11 en 12 februari voeren ze in de l\eest de 3 Musketiers op.
    dus dat wordt ook weer genieten.
    ik zal je blijven volgens en natuurlijk ook regelmatig iets van uit Waalwijk laten horen.
    veel groeten ook van Toos
    Harry

• 12 Januari 2011 - 08:27

Mirjam:

Hoihoi lieve Enzio nogmaals een supertof 2011 toegewenst!
    Endat allles maar zo mag gaan lopen zoals jij dat wilt.

Ben reuze benieuwd hoe je verhuizing is gegaan en hoe je nieuwe familie is.

En aub ook jevolledige nieuwe postadres aub.

Doei sukses met alle veranderingen !!!!!
    Dikke knuffels van ons allemaal

• 12 Januari 2011 - 12:05

Geert Meyer:

Hoi Enzio!
    Leuk jouw reisverslagen te lezen! Ik sprak je vader en je moeder vorige week op een feestje, en zij vertelden over jou en Japan. Geweldig goed!
    Een heel voorspoedig 2011. Maak er iets moois van!
    Een hartelijke groet van je "oude" meester.
    Geert Meyer
    Natuurlijk ook de hartelijke groeten van Kathy.

• 12 Januari 2011 - 19:09

Heidi Van Sambeeck:

Hoi Enzio!
    Zó...ik ben weer helemaal bijgelezen! Ik heb het de afgelopen weken druk gehad met vanalles-en-nog-wat zodat jouw reisverslagen er een beetje bij in schoten. Maar heb ze allemaal weer gelezen én de foto's bekeken.
    Man...wat maak jij leuke dingen mee daar! Je komt overal, ziet vanalles. Jij ervaart, ziet, ruikt, proeft en lééft Japans!! Ik vraag me af of je nog ooit zult kunnen wennen hier in Bladel.
    Ik bedoel "Sniederslaan-winkelcentrum" is nou niet echt te vergelijken met die shoppingmalls daar. En het standbeeld van "Mie Moors" vergeleken met bijv. die houten Boeddah...tja valt ook ietsie tegen...;-)
    Hoe dan ook, voorlopig nog maar lekker genieten daar! Ik hoop voor je dat je (weer) in een heel leuk gezin terechtkomt. En dat je hard genoeg hebt gebeden in die tempels daar, zodat 2011 jou álle goeds mag brengen. Nog veel avontuur en veel plezier teogewenst!
    Houdoe (hoe vertaal je dat in het japans?) :-)

• 13 Januari 2011 - 13:27

Iris Spreeuwenberg:

Heeeeej Enzio,

Echt cool dat je een berichtje krijgt van Meester Meijer, dat is echt uniek!:P
    Om maar even met de deur in huis te vallen: Nog een super 2011 toegewenst, beetje laat, maar beter ooit dan nooit!
    Ik ben echt zo jaloers dat jij daar zit, als ik zo al die verhalen hoor, echt zoo super gaaf!
    Is het een beetje leuk in je nieuwe gastgezin? een Japanse lerares als gastmoeder hoorde ik al! dat is altijd leuk meegenomen natuurlijk :D Lukt het eigenlijk al een beetje om de taal te leren?
    Ook leuk dat je zoveel vrienden hebt daar!:D Ik had ook de foto's op facebook gezien, ziet er echt super gezellig uit!

ik zal je trouwens even uit je leiden verlossen.. Mocht je nou niet meer kunnen wennen aan Bladel, kun je altijd naar ons mooie Hapert komen, want dat heeft gelukkig wel veel te bieden!:D
    Echt vervelend, ik sla steeds de plank mis met skype! en het wordt nu toch wel hoog tijd!

In ieder geval nog heeeeeel veel plezier, maar dat zal geen probleem zijn!
    En we spreken elkaar snel!

peace!\/
    Iris

• 01 Februari 2011 - 11:40

Astrid Van Leeuwen :

hheee enzio waar blijven je verhalen iedere dag aan het kijken druk druk druk groetjes xx

• 01 Februari 2011 - 19:25

Theo En Annemieke :

Hallo Enzio,
    We hebben nu pas jouw site gevonden op waarbenjenu. Slecht he maar ja snel alles bijgelezen en ik moet zeggen je maakt het allemaal wel mee. Fantastisch !!!!
    Natuurlijk wensen wij jou nog een hele fijne tijd toe in Japan en we blijven jouw verhalen nu op de voet volgen.
    groetjes van ons allemaal

• 02 Februari 2011 - 06:37

Nell Van De Voort:

Een hele speciale morgen ENZIO.
    VAN HARTE GEFELICITEERD met je 18e verjaardag op lokatie in Japan.
    Jij hebt het wederom weer goed getroffen met je tweede gastgezin.
    Vonden ze jou kruidengehaktbal , boontjes en aardappelen ook lekker?
    Zij zullen jou zeker vandaag 'in het middelpunt zetten'. En met jou medestudenten verzin jij ook wel iets.
    Ik wens jou een feestelijke dag en zeker webcam-kontakten met thuis, je vader,moeder, Gina, opa en oma vandaag.
    P.S. Het DAK wordt nog prachtiger, al halfweg!
    PROFICIATgroet, Nell

• 02 Februari 2011 - 12:23

Hans Schaeken:

beste Enzio,

het bij jullie weliswaar al weer bijna de volgende dag, maar hier nog niet. Van harte gefeliciteerd met je 18-e verjaardag, een fijne dag toegewenst en graag tot horens,

groetend,

Carla en hans

• 02 Februari 2011 - 16:08

Marianne En Renato:

Hee Enzio,
    vandaag voor de allereerste keer je reisverslag gelezen (alles achter elkaar) want het kwam er nooit van... Erg hè? Echt te gek om te lezen wat je allemaal meemaakt. We krijgen zin om ook naar Kyoto te komen, het ziet er prachtig uit allemaal en van dat eten loopt het water me in de mond ;-)

We willen je hartelijk feliciteren met je verjaardag. Hoe ist bij je nieuwe gastgezin? Hebben ze verjaardagstaart voor je gebakken of doen ze dat niet in Japen?
    Blijf genieten !

Liefs van Renato en Marianne

• 02 Februari 2011 - 20:55

Adje, Yannick En Wil:

Enzio,

Hartelijk gefeliciteerd met je 18e verjaardag.
    Geniet van je verjaardag en we houden je verslagen en avonturen bij op je
    weblog.
    Veel plezier bij je nieuwe gezin en we hopen weer snel een reisverslag van je te zien want sinds oud en nieuw hebben we niets meer gezien.
    Ook van Yannick en Adje heel veel felicitaties en tot horens.

grroetjes uit Tilburg

• 03 Februari 2011 - 07:40

Monique:

Enzio,
    Hartelijk gefeliciteerd met je 18e verjaardag.
    Fijne dag en veel groeten

• 03 Februari 2011 - 09:29

Yvette:

Enziooooooooooooooo!
    van harte gefeliciteerd met je 18e verjaardag :)
    eindelijk volwassen haha!
    geniet maar van deze bijzondere verjaardag, en straks in nederland zal ik je nog in het echt feliciteren :p
    have a very very veyr great day !
    liefs, Yvette

• 03 Februari 2011 - 13:18

Ans Cantrijn:

Heey Enzio,

Van harte gefeliciteerd vanuit Dommelen van ons allemaal. Een hele gezellige dag gewenst.!! Kom net uit Bladel en heb gezellig met je ouders, opa's en oma en tante Lydia koffie gedronken op jouw gezondheid. Hoe ist in je nieuwe gastgezin? Good luck met alles, pas goed op jezelf en tot mails!!
    Groetjes en xxx
    Ans